Sunday, December 28, 2008

meminta hajat

Ditulis oleh Taufiq Munir*

BERDOA -- yang secara etimologis berarti "meminta kepada Allah" -- mempunyai tujuan-tujuan yang bukan saja bersifat ukhrawi, melainkan juga bersifat duniawi. karena doa bukanlah untuk kepentingan Allah melainkan untuk kepentingan manusia itu sendiri. Kalaupun kita berdoa untuk memohon segala "sesuatu yang kita butuhkan", "yang kita inginkan" ataupun hanya "untuk menenangkan diri dari segala kesusahan", namun doa mempunyai beberapa faidah yang tak terhingga.


Syekh Sayyid Tantawi, syaikhul Azhar di Mesir, merangkum manfaat doa itu dalam tiga poin:Pertama: doa berfungsi untuk menunjukkan keagungan Allah swt kepada hamba-hambaNya yang lemah. Dengan doa seorang hamba menyadari bahwa hanya Allah yang memberinya nikmat, menerima taubat, yang memperkenankan doa-doanya. Allah swt. berfirman: …atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati-Nya (QS. An Naml:62).


Tak ada satupun anugerah yang bisa diberikan kecuali oleh Allah swt yang Maha Pemberi, yang membuka pintu harapan bagi hamba-hamba-Nya yang berdosa sehingga sang hamba tidak dihadapkan pada keputusasaan. Bukankah Allah swt berjanji akan selalu mengabulkan doa hamba-hambaNya? "Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu". (QS Ghafir: 60)Janji Allah untuk mengabulkan doa kita merupakan tahrid (motivasi) untuk bersegera berbuat baik, dan tarbiyah (mendidik) agar kita mengakui dan merasakan nikmat Allah sehingga jiwa kita semakin terdorong untuk selalu bersyukur. Sebab rasa syukur itu pula yang mendorongnya untuk bersungguh-sungguh dalam beribadah.

Manfaat kedua yaitu, doa mengajari kita agar merasa malu kepada Allah. Sebab manakala ia tahu bahwa Allah akan mengabulkan doa-doanya, maka tentu saja ia malu untuk mengingkari nikmat-nikmatNya. Bahkan manakala manusia sudah berada dalam puncak keimanan yang kuat sekalipun, maka ia akan lebih dekat lagi (taqarrub) untuk mensyukuri nikmat-Nya.

Hal ini dicontohkan oleh nabi Sulaiman as. ketika berdoa: "Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang jua pun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi." (QS. An Naml: 35).Maka Allah pun mengabulkannya. Nabi Sulaiman bertanya kepada semua makhluk siapa yang mampu memindahkan singgasana Balqis ke hadapannya.
Salah satu ifrit yang tunduk atas perintah nabi Sulaiman berkata: "Aku akan datang kepadamu dengan membawa singgasana itu kepadamu sebelum kamu berdiri dari tempat dudukmu; sesungguhnya aku benar-benar kuat untuk membawanya lagi dapat dipercaya". Ternyata benar, ifrit dari golongan jin itu datang membawa singgasana Balqis dari Saba (Yaman) ke Syria tidak kurang dari kedipan mata.
Menyaksikan nikmat yang ada di "hadapannya", nabi Sulaiman lantas berkata: "Ini termasuk kurnia Tuhanku untuk mencoba aku apakah aku bersyukur atau mengingkari (akan nikmat-Nya). Dan barang siapa yang bersyukur maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri dan barang siapa yang ingkar, maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya lagi Maha Mulia".

Manfaat yang ketiga adalah mengalihkan hiruk-pikuk kehidupan dunia ke haribaan tafakur dan kekudusan munajat ke hadirat Allah swt, memutuskan syahwat duniawi yang fana menuju ketenangan hati dan ketentraman jiwa. Wallahu a'lam.


Oleh : Taufik MunirDirektur Eksekutif Sanggar Seni dan Budaya "Kinanah", Mahasiswa Akidah dan Filsafat Al Azhar university, Kairo.Biodata Singkat : Putra Banten, lahir di kota Industri Tangerang pada 21 Mei 1975.

pesantrenvirtual.com

Sunday, December 21, 2008

happy birthday nadya!!!

19.12.2008 bufdae nad@ nur nadia suraya sudin yg ke-21. nad, dah bleh ngundiiii!!! key plan utk wat surprise party pd nad. dah pakat ngn ma nad siap2. mmg jd la key punye plan. ak terpk je.. tp x ckp pn pada key nk wat gini, alih2 key pn pk bnda sama. mmg sehati sejiwa la kte kn?


key as driver
dilla tgh pegang kek
eman tgh wat ucapan utk nad. hehe =D



kek bufdae nad! oreo cheese. key n dilla yg pilih.

nmpak sedap x??? mmg sedap pon! nad punye kek bufdae thn ni kek pisang. kata ma. hehehe~

pelik betoiii nad ni potom kek pat segi. potom cam potom kek bulat.

present from best buddy!!

exceli, ada video masa wat surprise. tp, disebabkan mmg surprise tuan empunye badan x redi pn. so, video tu xleh la nk letak.

ucapan utk nad:

semoga berjaya di dunia dan akhirat!!!

Saturday, December 13, 2008

metachromatic leukodystrophy

novel zuriat karya norzalina nordin memaparkan kisah benar ttg nasib keluarga yg diuji Allah SWT dgn penyakit genetik. pasangan suami isteri, mohammad dan kamariah mempunyai masalah gene yg tidak memberi kesan kepada mereka namun telah menyebabkan kelima-lima anak mereka mengalami MLD. 4 drpd 5 org anak mereka telah meninggal dunia. manakala, anak ke-5 perlu ambil ubat2an sepanjang hayat utk pemindahan tulang sum-sum yg dilakukan sewaktu berumur 5 thn. utk cte selanjutnye boleh la baca sendiri novel ni. ingt nk tulis pnjg lg, tp x larat la plk. hehehehe~

MLD merupakan salah satu antara penyakit genetik yg termasuk dlm kumpulan leukodystrophies. Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan enzim arylsulfatase A. Kekurangan enzim ini menyebabkan kerosakan dalam pembinaan myelin sheath, yang bertindak sebagai penebat di sekeliling serat saraf. Myelin yang memberi warna kepada serat putih dalam otak kita adalah satu bahan yg kompleks kerana terdiri daripada sekurang-kurangnya 10 jenis enzim yang berlainan. MLD adalah salah satu penyakit yang menyebabkan penyimpanan lemak seterusnya menyebabkan toksik yang terdiri daripada lemak tersimpan di sistem saraf, hati, dan ginjal.

Wednesday, December 10, 2008

akrab persahabatan~

Akrab Persahabatan
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com/

Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

Seerat simpulan yang tidak terbuka
Seteguh langit tinggi menongkah dunia
Kita mengharung badai atas nama
Kasih insan bersaudara

Buang yang keruh ambil yang jernih
Dendam hasad dengki mestilah dijauhi
Marilah kita contohilah Rasullulah
Dan para sahabat
Di dalam bersahabat
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian

Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

Saturday, December 6, 2008

Love is not about finding a Mr. Perfect but it is about seeing an imperfect person perfectly.

friendship never end~ thanks key (",)

what a wonderful raining day~
thanks key syg..

12.10 pm
eman, boleh teman ak gi kenduri kwn ak?
sender:key

12.50 pm
boleh2. kt mane?
sender:eman

12.52 pm
kt pasir pekan. staf pjbt ak
sender:key

12.54 pm
ok. kul bape?
sender:eman

12.55 pm
kul 2.30
sender:key

12.56 pm
ok (.^_^.)
sender:eman

2.00 pm
mandi+gosok baju

3.15 pm
key smpai umah. eman masuk kete. key bwk kete.
on d way ke umah kwn key~
key:nk gi ambk dila plk
eman muka tekejut :O
eman:owh... ingtkn xde teman lg..
key:hehe~dila pn xtau ak ajak mu.
eman:owh...mu takut ak kekok ngn dila esok ye...
key:yela.. nnt bee ngn nad hok xtau gapo2 pelik tgk mu 2 ore esok.
eman cubit key. (cam bese)

3.30 pm
smpai umah dila.
huhuhu~debarnye...
key bg salam. dilla suh masuk. ktorg pn masuk la. dilla tgh iron baju upenye..
dilla look suprise when see me.
hoho~ yela, coz dia pn cam ak.
xtau yg dah ade org akn teman key.
em.. smbl2 key ckp ngn dilla ak nyampuk gak sket2.
i can't see her eyes looking at me! or.. i'm not looking at her??
huhu...

3.45 pm
kuar dari umah dilla. jem la plk atas 'rettok'. huhu~ bila la 2nd rettok hok ada gmbr pak lah tu nak siap.
key sembang ngn dilla, ak antar msg pd arwan kwn key n ak guna tpon key. key kenal dia sbb chat masa form4. ak kenal plk sbb key yg kenalkan~

4.30 pm
smpai umah kak sah, kwn key. owhh.. adik dia kawen upenye. nyambut nantu. kamis akad nikah. jumaat bekwoh sblh pue. sabtu bekwoh sblh laki.huhu~ x yah duk pk lame2.
makan2. tgk bilik pengantin. nk balik tp ujan lebat. tnggu dulu.... lame2 dah x larat tnggu. redah je ujan gi kat kete~

5.30 pm
btolak balik. tbe2 nmpk bnyk kete. key ckp ni mesti org nk lari jem atas rettok. hoho.. ape lg.. follow je la. dpt belajar jln baru. jln tu tubik kt rettok teruh. lari jem!!

5.45 pm
smpai tesco. teman dilla solat asar. pas dia solat ak ambk video dia nk pakai tudung guna tpon key. dila yg duk komen diri dia smbl2 tgk kt cermin. ak ngn key duk suko2 sbb duk ambk video.

6.05 pm
pahtu, gi mkn donut kt big apple+2 jenis air. share byr~ hahhaa.. biasela. mkn suap2 sbb nk try donut ore len. :D

6.30 pm
siap mkn, nk gi ambik duit kat atm bank islam kat aras atas. smbl jln, smbl gurau2. plus mapuh2. haha~ bnda biase bg geng ak. sblm ambk duit smpat agi register spr. kad nnalE ak xleh dibaco dek komp. kene register manually. hohoho~ ak dah boleh ngundi :D dilla x leh lg, sbb kanak2 bwh umo. hahahaha! jgn marah dilla :P

6.50 pm
dah siap ambk duit. tnggu dilla beli gapo dahh namo.. yaki2.. haha~ ak pn xtau gapo namo. mugo namo jepun tu gak!

6.58 pm
out from tesco. dgr ore azan doh ehhh... juruh ank pue blk ngorib2. key lalu belah jln bwh lembah. sbb jem kt traffic light nk kuar dari teshhco. antar ak dulu.

7.20 pm
i'm home n writing dis blog.

thanks key :) i noe u understand wat i mean. luv u!!! hope we enjoy our gath 2moroe~
8.01 pm
eman

Thursday, December 4, 2008

tagged?? hohoho!!

QA 1
1. What’s your ambition?
~ A doctor, still thinking which speciality.

2. Who is more important to you?Boyfriend or friends?
~ both are important for me, but my friend get angry wif me coz i give my 100% heart to him. am i??

3. How often do you think of committing suicide?
~ Hahaha!!! a bit frequent.but HARAM!!! Allah still in my heart, so juz keep those thoughts away.

4. Do you think you have enough confidence?
~ Not really. depends on situation.

5. How many babies do you want?
~ Seven. Like our Prophet :D semoga dimurahkan rezeki kami...

6. Do you believe in seeing a rainbow after the rain?
~ if the rain in a hot day, yes!

7. What is your goal for this year?
~ Pass my Professional 2 xm n get into 4th ea medical student's life.

8. Do you believe in eternity love?
~ Sure...cinta pada Tuhan? ~

9. What’s is your favorite television series?
~ not interested wif TV

10. What are you really afraid of?
~ Alone

11.What is your bad habits?
~Bad habit? talk before think. Maybe~

12. Is there anything you wanna tell to the people who hates you?
~ y do u hates me? did i do anything wrong? if yes, juz tell me in d most lembut way n not hurt my heart.

13. Do you cherish every single friendship of yours?
~ yes

14. What does flying means to you?
~naik fire fly ke?? hahahaha~

15. What do you crave for the most currently?
~ nothing

16. Most unexpected gift you received so far and when?
~ a birthday card from him..

17. Describe the person who tagged you in 5 words:
~ u r my bestest friend!

18. What have you done to yourself that make yourself happy?
~hang out wif fren

20. What have you achieved in life lately to make it better?
~nothing

QA 2

Rule 1
People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any questions that they dislike with a new question formulated by themselves.

Rule 2
Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tag by continuing this game by sending it to other people.

1. Do you have secrets?
~ Mestila... xkan semua benda pn nk gitau semua org.

2. Would you fall in love with a boy younger than you?
~ Erm... takat ni younger boy anggap adik je..

3. Do you enjoy going to college?
~ Yap. but never like xm.

4. What would you do with a billion dollars?
~ A billion? u wanna give me? nk gi mekah gak. cam key.

5. Will you fall in love with your friend?
~ hahahaha!!!

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
~ being loved by someone n of course i love him t0o :D

7. List 5 current favourite songs
1. Ayushita-Tuhan Berikan Aku Cinta
2. UNIC-Lafaz yang tersimpan
3. De Hearty-Permata yg dicari
4. lame x dgr lagu, xtau nk ckp lagu ape.
5. same as above

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
~ bior la dia. dah bukan jodoh ak. (i'm him)

9. List 5 favourite TV shows~
~TV?? jarang sgt la ak tgk tv...

10. Do you have any regrets?
~yes i have. i shouted at my fren without asking why she did so.

11. Would you be the person that you are if you were to be reborn?
~ em.. alam akhirat je ada. of coz i'm going to be myself.

12. What do you want the most at the moment?
~ hug her! n say sorry 4 everything..

13. What kind of person do you think the person that tagged you is?
~penat ak jawab soklan2 nih.

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
~ kaya budi bahasa+ harta di samping keluarga tercinta.

15. What is your favourite color?
~ semua org tau! -GREEN-

16. Would you give all in for a relationship?
~ juz like u key.. i hope not, but i always did!

17. If you fall in love with two persons simultaneously, which one would you choose?
~ who is really falling in love wif me.

18. What are the top 5 bands that you listen to or love?
~ x cuke.

19. Name 3 things you would like to do but would never be able to.
~ ntah.ntah.ntah

20. 5 people I have tagged.
~ xnak tagged sape2! hahahhahaha!!!!

Monday, December 1, 2008

delusion of infedelity

by definition: false belived derived from pathological jealousy about a person's lover being unfaithful. (a.k.a delusion jealousy)

em..
nak tau x nape blok psychiatry ni best? bak kata prof siti, best sbb bnyk sign n symptom yg match ngn diri sendiri. hehe~ bijak2 prof. dah expert ngn perangai student medic.

delusion of infedelity. kenape tajuk ni yg ak pilih? dis type of delusion actually one of specific disturbances in content of thought. bnyk lg la delusion2 len. i'm focusing to dis type of delusion because in last week, we read 2 cases of plan to suicide in Terengganu. semua nye pasal si isteri cemburu+salah sangka si suami kawin lain. Nauzubillahiminzalik... jgn lah perkara ini berlaku lagi ke atas hamba2-Mu.

Ya Allah,
Kau peliharalah hati hamba2-Mu agar jauh dari perbuatan yg sgt engkau benci itu, yg mengharamkan kami daripada mencium bau syurga-Mu.
Kau berikanlah hidayah kepada kami, dan insan2 yg pernah tersilap langkah agar sentiasa tetap berada di jalan-Mu.
amiin....

Sunday, November 30, 2008

player only loves u when they are playing!

hahhaha!!!
cam best je ayat tu bile tgk status tu kat gt one of my fren. em.. logik2! sama la kan cam org men bola sepak, dikejar2nya bola tu smpai dpt. dah abis men mane nk pandang bola tu lg dah. tinggalkn dlm stor. n klw rasa nk men lg ambk blk dlm stor, men2. dah puas, simpan blk dlm stor. hohohohohoho~~~ itulah ciri2 player.

cte ni xde kaitan ngn topik di atas.

erm.... smlm key dtg umah, jd org tgh ak dan dilla. hohoho~ i thought everything is over but actually not yet. wats wrong wif me??? i also dunno. i'm juz feel tired. really tired.. n dilla yg jd mangsa ak dat day. dilla n key mmg tau ak kuar sbb ada prob. but ak x pk pn nk lepaskan geram pd sape2. ak juz nk kuar hepi2 ngn sahabat2 ak. rilex my mind for a while. n balik usm baru pk nk pk ape pn..

huhu... i'm really sorry dilla... never meant to hurt u. i noe dats all my fault..
and sorry to key n daia too... sedih kan dpt sahabat cam ak...

pape pn.. ak syg sgt ngn korg..
luv u all!!!

Friday, November 28, 2008

study+time management

huhu.. what a life is this??? ak boleh wat task yg stdy gp bg, ak boleh wat task yg pbl bg. tp ape ak x reti nk study utk diri ak??? what am i doing here for 3 years?? takkan ada adjustment disorder kot. normal people kat adjust themselve in new environment in 6 months. but me?? huhuhu... sigh*

i want to study
but what keep me unmotivated?
i want to success
like anybody else

aiman mardhiyyah.....

Tuesday, November 25, 2008

very special person in my life~

sepanjang hidupku yg dah 21 tahun ni, sudah ramai insan yg ku kenali. sudah pelbagai jenis perangai yg kuhadapi. dulu, sebelum keluar dari kehidupan di rumah, ak menyangka semua insan itu baik. namun, pabila usia ku makin menginjak, ku sedari bahawa semua itu tidak benar. baru ku fahami erti kehidupan.



















namun, yg negatif tak perlu difikirkan kerana ak ada insan2 yg sangat sayangkan diriku. walau sesusah mana diriku, mereka lah yg akan sentiasa berada disisiku... mereka ialah keluargaku.abah, umi, abg mad, k'anis, amnah, afwan dan akram. ntah mengapa sikap ku tak seperti yg ku inginkan pabila bersama keluarga, lebih2 lg adik beradik. aiman ingin sekali bercakap lembut2, tp ntah mengapa suara aiman selalu keras.... aiman nk peluk umi abah selalu. tp, aiman selalu jgk lwn ckp umi abah. aiman nk bermanja ngn abg mad. tapi, aiman selalu takut ngn abg mad.selalu rasa abg mad akan marah aiman... x penah terasa pelukan seorang abg... wlpn begitu..time aiman susah, mmg abg mad akn tolong. k'anis pn sama... aiman x suka lawan. klw berjauh mmg pk nk ckp baik2.. tp, once dah dekat. mesti berkasar. k'anis kakak yg baik... bagi je aiman nk ape. aiman yg selalu berkira..ngn adik2 xde pape sgt. cuma aiman suka guna suara kuat bile ckp ngn afwan.. k'aiman xnk g2 syg.. tp, ntah kenape yg itu selalu terkeluar..

video


















n 2nd, of course my beloved best fren. key, dayah, bee, dilla n nad. tempat ak mengadu masalah. tmpt ak meluahkan perasaan, tempat ak berkongsi kegembiraan dan segala2nya.. dah 8 tahun kte kenal kn???tp skrg, mcm ada sesuatu yg menjarakkan kte. mungkin environment kte skrg dah berbeda. ada yg boleh kte kongsi, n ada yg sedikit terbatas.. ape pn, korg lah kawan ak yg paling ak rapat!







Sunday, April 20, 2008

starting point.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, berjaya gak mardhiyyah create satu blog yg baru other than frenster punye.
skrg xde idea lg nk tulis pe.. insyaAllah, next time i'll write something.

wassalam~